Learning Snacks: Hoe bescherm je jezelf tegen cybercriminaliteit?
In deze Learning Snack legt onlineveiligheidsexpert Erik Steenhouwer uit waarom cybercriminaliteit in opmars is en hoe je je ertegen wapent.
Waarom cybercriminaliteit in opmars is
Cybercriminaliteit is zeker geen nieuw fenomeen, maar is de laatste jaren wel exponentieel toegenomen. Zo ben je tegenwoordig met verschillende apparaten (tv, smartphone, alarminstallatie, webcam …) verbonden via het internet. Een zwakke beveiliging van een van die toestellen betekent een gevaar voor je hele online omgeving – en dus je persoonlijke gegevens.
Daarnaast biedt cybercriminaliteit een interessant businessmodel. Via het dark web kunnen criminelen anoniem te werk gaan en enorm veel geld in handen krijgen met een heel laag risico. Ook het cryptogeld waarmee ze transacties uitvoeren is zo goed als niet terug te brengen tot hun persoon.
Van GDPR-wetgeving tot en met slimme technologie: er bestaan heel wat hulpmiddelen om je te wapenen tegen cybercriminaliteit, maar één pasklare oplossing is er niet. Veel internetgebruikers beseffen bovendien niet dat ze ook een doelwit kunnen zijn en dat ze dus het best de nodige maatregelen treffen om geen slachtoffer van digitale misdaad te worden.
Waarom cybercriminaliteit ook voor jou een gevaar is
Ook jij kwam meer dan waarschijnlijk al in contact met cybercriminaliteit, bewust of onbewust. Zo kreeg je misschien al eens een mail of sms waarin criminelen met een valse identiteit naar persoonlijke gegevens hengelen. Deze veelvoorkomende vorm van cybercriminaliteit heet phishing.
Connecteren met een onbeveiligd netwerk, je computer ontgrendeld achterlaten, naar een frauduleuze website surfen … Vaak ligt een eigen handeling rechtstreeks aan de basis van je beveiligingsprobleem. Maar soms zit de fout bij derden. Denk maar aan een webshop die door een datalek je gegevens te grabbel gooit. In beide gevallen zijn er gelukkig opties om jezelf te beschermen.
Hoe je je kan beschermen tegen cybercriminaliteit
Zowel technologisch als gedragsmatig kan je maatregelen nemen tegen cybercriminaliteit. Zo zijn tools om je paswoorden versleuteld te beheren (bv. LastPass) een sterke bescherming tegen datalekken op de websites van derden. Je wachtwoorden regelmatig wijzigen is dan weer een actie waarvoor je zelfdiscipline nodig hebt.
In de opleidingen van Cevora kom je te weten welke maatregelen het meest geschikt zijn voor de verschillende vormen van cybercriminaliteit.